Zomervakantie en corona: Alles wat je moet weten als werkgever én werknemer.

Binnenkort breekt de vakantieperiode aan. Nu een groot deel van Europa van het slot is, hebben veel werknemers een vakantie naar buitenland geboekt. Reizen gaat ook dit jaar anders. Een geldig paspoort, voldoende zonnebrand en een goed humeur volstaat niet meer. Vandaag de dag moeten we ook rekening houden met kleurcodes, mogelijke risico’s en  consequenties op het werk. Wat ons betreft mag dat de pret niet drukken. Wel zijn we van mening dat een goede voorbereiding er voor zorgt dat je niet voor verrassingen komt te staan. Daarom – hopelijk voor de laatste keer – op een rij hoe het ook alweer zit met vakantie en corona. Waar moet je op letten als werkgever én werknemer?

Yes code geel, dat is veilig! Geen risico voor de werkgever en werknemer toch?

Dat klopt deels. Reizen naar een land met code geel wordt door de overheid niet afgeraden. Maar de situatie kan veranderen waardoor jouw vakantieland ineens code oranje krijgt. In deze situatie ligt het risico echter wel bij de werkgever en behoudt de werknemer gewoon het recht op loon als hem of haar iets overkomt waardoor er tijdelijk niet gewerkt kan worden.

Vakantiebestemmingen met kleurcode oranje of rood. Welke gevolgen heeft dit voor het werk?

Je mag als werkgever werknemers niet verbieden af te reizen naar een land met een oranje of rode kleurcode, maar het is wel belangrijk hen te wijzen op de gevolgen van een reis naar een gebied met een negatief reisadvies. Je hebt als werkgever namelijk wel een wettelijke zorgplicht. Communiceer met je werknemers over de mogelijke consequenties. Kiest een werknemer er toch voor om naar een bestemming af te reizen met code oranje of rood dan kan dit effect hebben op het recht op loondoorbetaling. De werknemer neemt namelijk zelf bewust het risico om af te reizen naar deze bestemming.

Ziek tijdens vakantie. Hoe zit het ook alweer?

Ook op vakantie kan je helaas ziek worden. Dan is het wel belangrijk dat je – als je je ziek meldt bij je werkgever – naar een arts gaat in je vakantieland en een medische-/doktersverklaring vraagt op basis van het consult. Keer vervolgens zo snel mogelijk terug naar Nederland om te werken aan je herstel.

Heb je corona of corona gerelateerde klachten? Laat je testen en ziek uit in thuisisolatie op je vakantieadres totdat je weer terug naar huis kan. Ook dan moet je naar een arts en een medische-/doktersverklaring vragen. De arbodienst van je werkgever kan bij terugkeer namelijk medische informatie willen opvragen. Eenmaal hersteld moet je zo snel mogelijk terug naar Nederland!

Communicatie is key! Mag een werkgever vragen naar de vakantiebestemming werknemers?

De exacte bestemming is niet relevant. Maar je mag gerust vragen of een werknemer een vakantie heeft gepland naar gebied met code geel, oranje of rood.  Zodat je de gezondheid van je andere werknemers – dit risico niet hebben opgezocht –  kunt beschermen. Jij bent als werkgever namelijk verantwoordelijk voor een gezonde en veilige werkplek. Door hier actief naar te vragen, kun jij jouw werknemers vooraf goed informeren over de risico’s en gevolgen. Hierin geldt dat heldere communicatie richting de werknemers belangrijk is. Zo weten zij waar ze aan beginnen vóórdat ze op vakantie gaan.

Je bent nu goed op de hoogte van jouw verantwoordelijkheden als werkgever én werknemer tijdens de zomervakantie. Wij wensen iedereen een fijne, gezonde én veilige vakantie toe in goede gezondheid!

zomervakantie en corona

Blog berichten

hoe zorg je voor betrokken medewerkers

Hoe zorg je voor betrokken medewerkers? 

Betrokken medewerkers zijn vaak productiever, hebben minder stress en zijn…
samenwerking-ttifcompany

Samenwerking ttif.company, BrinQer & Delta uitgebreid met Caretowork

De samenwerking tussen ttif.company, BrinQer en Delta breidt zich verder…
2

Adviseur verzuim & inzetbaarheid aan het woord

Lea is werkzaam als adviseur verzuim & inzetbaarheid bij ttif…