Do’s en don’ts bij ziektemelding voor werkgever 

Het is natuurlijk altijd vervelend als een werknemer zich ziek meldt. Als werkgever wil je daar uiteraard zo goed mogelijk mee omgaan. In dit artikel zetten we daarom een aantal do’s en don’ts voor ziektemelding op een rijtje. Met deze richtlijnen voldoe je aan de wetgeving en kun je er tevens voor zorgen dat een werknemer zich begrepen voelt, wat voor een betere werkrelatie zorgt.

 

Verplichtingen werkgever bij ziektemelding

Als werkgever heb je een aantal wettelijke verplichtingen omtrent de ziektemelding. Hier dien je dan ook zeker aan te voldoen. Natuurlijk hoef je niet meteen actie te ondernemen als iemand zelden ziek is en een keertje koorts heeft, maar het is wel slim om een vast verzuimprotocol op te stellen.

 

Ziektemeldingen – Verplichte do’s voor werkgever!

 

    • Vooraf een verzuimprotocol opstellen, zodat werknemers weten wat de stappen zijn die ze moeten ondernemen als ze ziek zijn.
    • De juiste stappen zetten omtrent het tijdig inschakelen van een arboarts of arbodienst, en alles op de juiste manier documenteren.
    • Bij langdurig verzuim kijken naar oplossingen, zoals een eerste spoor of tweede spoor re-integratie. Er kan ook gekeken naar een outplacement traject.

 

Ziektemeldingen – Verplichte don’ts voor werkgever!

 

    • Vragen aan de werknemer wat de oorzaak is van de ziekte. Dit mag je namelijk wettelijk gezien niet vragen (de werknemer mag dit wel uit zichzelf vertellen).
    • Nalatig zijn in het opvolgen van het re-integratieproces. 

TIP ZIEKTEMELDING: kun je hulp gebruiken bij het opstellen van een verzuimprotocol, of dien je een arboarts of bedrijfsarts in te schakelen? Neem contact op met ttif & arbo!

 

Tips ziektemelding opvolgen door werkgever

Naast de verplichte zaken die komen kijken bij een ziektemelding, zijn er ook een aantal do’s en don’ts bij ziektemelding die je kunt opvolgen die wettelijk niet verplicht zijn. Dat wil niet zeggen dat ze niet waardevol zijn! Door begrip te tonen laat je zien dat je het welzijn van werknemers belangrijk vindt. Het is goed voor de bedrijfscultuur.

 

Ziektemelding: tips voor werkgever (do’s)

 

    • Toon empathie: Wees begripvol en toon medeleven als een werknemer zich ziek meldt. Goede ondersteuning kan veel betekenen voor hun herstel en loyaliteit. Een kleine moeite, waar je veel voor terug kunt krijgen. Overweeg om een bloemetje of een fruitmand te sturen als de werknemer wat langer ziek is.
    • Respecteer privacy: Vraag niet naar specifieke medische details als de werknemer die niet wil delen. Je werknemer zal dit zelf wel delen. Empathie tonen kan ervoor zorgen dat de werknemer de reden eerder deelt, maar het kan ook zo zijn dat iemand het uit privéredenen liever voor zich houdt.
    • Handel consistent: Behandel alle ziektemeldingen op een consequente manier om te voorkomen dat er sprake is van voortrekken of discriminatie. Sowieso is dit slim om te voorkomen dat mensen het gevoel krijgen dat zij er juist wel of niet toe doen.
    • Bied ondersteuning: Bied aan om de medewerker te helpen waar mogelijk, zoals het aanpassen van hun werklast of een tijdelijke herverdeling van taken. Je kunt eventueel aan de werknemer vragen of de werkdruk invloed heeft op hoe hij of zij zich voelt, zodat je ook toekomstgericht een oplossing kunt zoeken.
    • Houd contact: Houd op een niet-opdringerige manier contact om te zien hoe het met de werknemer gaat. Je mag ook best vragen naar de verwachte terugkeerdatum, mits deze vraag redelijk is (bij een mentale ziektemelding ligt dit anders).
    • Gebruik software voor verzuimregistratie: Zo staat alles netjes gedocumenteerd. Je maakt het jezelf een stuk gemakkelijker met goede software. Ontdek bijvoorbeeld VerzuimSignaal, een compleet verzuimregistratiesysteem dat tevens te koppelen is met tal van HR systemen.

 

Ziektemelding: don’ts voor werkgevers

 

    • Wantrouwen tonen: Beschuldig of suggereer niet dat de werknemer niet echt ziek is zonder redelijk bewijs. Dit verstoort vertrouwen.
    • Druk uitoefenen: Probeer een medewerker niet te overtuigen om vroegtijdig terug te keren naar het werk als ze nog niet hersteld zijn.
    • Gezondheidsinformatie delen: Ga niet aan de rest van de werknemers delen wat de reden is van de ziekte van de werknemer, zonder diens toestemming.

 

ttif & arbo als partner voor preventie en verzuim

Ziektemeldingen zijn nooit prettig, zowel voor werknemer als werkgever. Daarbij komt dus nog dat je alles op de juiste manier moet documenteren, dat je moet weten wat wettelijk gezien wel en niet mag (en moet) en dat je een arbodienst moet inschakelen op een bepaald moment. Kun je hier wel wat hulp bij gebruiken? Bij ttif & arbo zijn we gespecialiseerd in de do’s en don’ts omtrent ziektemelding en opvolging. Van verzuimprotocollen, de arbodienst tot outplacement, tweede spoor en coaching, verzuimbegeleiding in de breedste zin van het woord. Contacteer ons voor advies op maat.

Neem contact met ons op 

 

Toon empathie door begripvol te reageren en ondersteuning aan te bieden zonder specifiek naar de medische details van de ziekte te vragen. Een gebaar zoals het sturen van een bloemetje of fruitmand kan ook waardering tonen zonder privacy te schenden. 

  

Behandel elke ziektemelding volgens een vastgesteld verzuimprotocol en zorg voor een consequente aanpak door elke situatie op dezelfde manier te benaderen. Dit voorkomt gevoelens van discriminatie of voorkeursbehandeling en zorgt voor een duidelijk en eerlijk beleid. 

Bij twijfel over de legitimiteit van een ziektemelding. Is het belangrijk om niet direct wantrouwen te tonen. Volg de procedures zoals vastgelegd in je verzuimprotocol en schakel indien nodig een arboarts of arbodienst in voor een objectieve beoordeling. Wantrouwen tonen kan het vertrouwen beschadigen, dus ga zorgvuldig en respectvol om met deze situaties. 

 

Do's en don'ts bij ziekmelding header

Blog berichten

BRAVO-factoren-ttif-en-arbo

Wat zijn de BRAVO-factoren? 

BRAVO-factoren, het staat voor Bewegen, Roken, Alcohol, Voeding en Ontspanning.…
Het belang van PMO

Het belang van Periodiek Medisch Onderzoek

Een Periodiek Medisch Onderzoek (PMO) is een geneeskundig onderzoek bij…
20231213 Visual felicitatie BEZIG namens de groep

BEZIG! sluit zich aan bij samenwerkingsverband ttif.company, BrinQer en Caretowork

Wij zijn trots dat we BEZIG mogen verwelkomen in ons…