Hoe zorg je voor betrokken medewerkers? 

Betrokken medewerkers zijn vaak productiever, hebben minder stress en zijn minder vaak ziek. Een goede reden om als werkgever, leidinggevende of HR deze betrokkenheid te stimuleren. In dit artikel zoomen we in op tips die daaraan bijdragen. 

Geef werknemers een stem

Werknemers voelen zich én zijn meer betrokken als ze daadwerkelijk bij kunnen dragen aan het succes van de organisatie. En daarom is het uiterst belangrijk om naar je werknemers te luisteren, zowel op organisatorisch gebied als het invullen van de functie.  

Je hoeft geen eindeloze vergaderingen te plannen, maar houd op zijn tijd een brainstorm, vraag werknemers naar wat er goed is in het bedrijf, wat beter zou kunnen en welke veranderingen zij graag zouden willen zien. Doe daar ook daadwerkelijk iets mee (indien mogelijk uiteraard), of leg uit waarom dat juist niet zou gaan. Zo creëer je een begripvolle werkomgeving waarin iedereen kan meedenken. 

TIP: Motiveer medewerkers om mee te denken door een ideeënbus te plaatsen. 

Manage de werkdruk

Een van de belangrijkste factoren die leidt tot niet-betrokken medewerkers, is toch wel een werkdruk die niet goed past. Dat kan een te hoge werkdruk zijn, die kan zorgen voor een burn-out. Maar net zo goed een lage werkdruk, wat kan resulteren in een bore-out. 

De beste manier om te achterhalen of de werkdruk past bij de werknemer in kwestie, is door het te vragen. Evalueer en stel op basis daarvan de taken bij. Niet iedere werknemer durft er goed over te praten, dus een open cultuur creëren is belangrijk. Bovendien zijn signalen als vaak ziek zijn, klagen, cynisch of vergeetachtig zijn en regelmatig te laat komen tekenen die erop wijzen dat de werkdruk niet past bij de werknemer. Ook daar kun je dus op letten. 

Zorg voor een effectief beloningsysteem

Een beloningsysteem is een breed begrip. Het kan gaan over het verhogen van het salaris als je merkt dat een werknemer geruime tijd goed presteert. Als diegene goed is voor het bedrijf, dan mag dat gezien worden, dat wordt ook gewaardeerd, wat er op zijn beurt weer voor zorgt dat werknemers meer betrokken zijn en blijven. 

Bonussystemen kunnen in sommige organisaties goed werken, maar denk er goed over na of dit bij de medewerkers past (het kan ook stress veroorzaken). 

Bovendien kan een beloning ook indirect zijn. Zo doet een personeelsuitje op zijn tijd het vaak beter dan een eenmalige financiële bonus. Ook de werkfiets en het gratis abonnement op de sportschool zijn goede keuzes, en zijn tevens positief voor de gezondheid. En wat dacht je van een pingpongtafel, voetbaltafel of dartbord? Laat je werknemers zien dat je hen graag extra faciliteiten biedt. Zo hebben ze meer plezier en voelen ze zich meer betrokken. 

TIP: Andersom geldt dat je medewerkers niet te veel moet afstraffen als ze een keer (sporadisch) te laat zijn of wat langer pauze houden. Een baas of leidinggevende die dat kan dulden, zal daar vaak meer voor terugkrijgen dan iemand die boos wordt. 

Loopbaancoaching en goede communicatie, ook bij ziekte

Merk je dat een werknemer minder betrokken raakt, dat hij of zij niet meer echt op de goede plek zit? Dan is het een goed idee om loopbaanadvies in te zetten. Op die manier krijgt de werknemer nieuwe motivatie, en kan er bijvoorbeeld gekeken worden naar een andere functie binnen het bedrijf. Of elders, soms is het beter om afscheid van elkaar te nemen als je merkt dat het niet meer lukt om je werknemer betrokken te krijgen. 

En is je medewerker langdurig ziek? Het is belangrijk om op de juiste manier contact te onderhouden. Ga niet constant naar de oorzaak vragen, maar laat merken dat je actief wilt zoeken naar een goede oplossing voor re-integratie. Schakel een arbodienst in om te kijken naar een passende regeling waar beide partijen baat bij hebben.

Schakel professionele hulp in

Soms kun je urenlang het gesprek met je werknemer aangaan, maar zonder het gewenste resultaat. En dan kan het beter zijn om een onafhankelijke partij in te schakelen. Professionele hulp, waarbij de juiste stappen worden gezet om betrokkenheid te stimuleren, verzuim terug te dringen en op te lossen.  

Bij ttif & arbo schieten we je graag te hulp op het gebied van arbodienstverlening, loopbaancoaching en (tweede spoor) re-integratie. Weten wat we voor jou kunnen betekenen? Neem contact met ons op voor advies en een actieplan op maat. 

hoe zorg je voor betrokken medewerkers

Blog berichten

BRAVO-factoren-ttif-en-arbo

Wat zijn de BRAVO-factoren? 

BRAVO-factoren, het staat voor Bewegen, Roken, Alcohol, Voeding en Ontspanning.…
Do's en don'ts bij ziekmelding header

Do’s en don’ts bij ziektemelding voor werkgever 

Het is natuurlijk altijd vervelend als een werknemer zich ziek…
Het belang van PMO

Het belang van Periodiek Medisch Onderzoek

Een Periodiek Medisch Onderzoek (PMO) is een geneeskundig onderzoek bij…