Doordat 80% van het verzuim niet puur medisch is maar een privé of werk gerelateerd component kent, benadert bv Nederland verzuim demedicaliserend. Wij koppelen verzuim dus los van ziekte. Uiteraard met aandacht voor de daadwerkelijke oorzaak. Hiermee gaan leidinggevenden en werknemers met elkaar aan de slag, ondersteund door HR en de arbodienst. In de meest gevallen is hier geen rol voor de bedrijfsarts weggelegd, uitzonderingen daargelaten. Hoe zorg je er dan voor dat je – in het geval van bijvoorbeeld werkdrukproblematiek of een conflictsituatie – het demedicaliserende pad blijft bewandelen?
Onze zes tips:
- Een inkoppertje en niet zo makkelijk in deze krappe markt, maar werk samen met moderne en betrokken bedrijfsartsen die hetzelfde naar de wereld kijken.
- Draag zorg voor een uitgebreide briefing aan je bedrijfsarts voorafgaand aan het consult. Je hebt de ruimte context te schetsen en om vragen te stellen. Maak hier gebruik van!
- Controleer vervolgens of je ook daadwerkelijk antwoord hebt ontvangen op je vragen en ga hiermee aan de slag.
- Bespreek als werkgever de uitkomsten en de opvolging op het advies met je werknemer en stel altijd een Plan van Aanpak op.
- Maak afspraken over de frequentie van de consulten. “Standaard” iedere zes weken op consult is geen Wvp vereiste. Laat het maatwerk zijn zonder aan het medische oordeel van de bedrijfsarts te tornen. Met andere woorden: blijf als leidinggevende samen met je werknemer in the lead!
- En is de kans daar: draai het eens om. Waarom de opbouw voor herstel door de bedrijfsarts laten bepalen. Wellicht kom je zelf al met passende ideeën samen met jouw werknemer. Maak het je bedrijfsarts makkelijk en leg het plan ter beoordeling neer!