Demedicaliseren en de rol van de bedrijfsarts. Hoe zit dat?

In deze blog gaan we in op het begrip demedicaliseren. Wat is demedicalisering precies en waarom is het zo belangrijk? En hoe kun je dit als werkgever het beste aanpakken?

Wat is demedicalisering?

Demedicalisering verwijst naar het verminderen van de nadruk op medische oplossingen bij gezondheidsproblemen. Het gaat om een bredere aanpak, waarbij we ook naar andere dingen kijken, zoals hoe iemand zich voelt op het werk en zijn persoonlijke situatie. Het idee is om niet alleen op medische oplossingen te vertrouwen, maar ook andere manieren te vinden om mensen te helpen zich beter te voelen en weer aan het werk te gaan. Zo proberen we ervoor te zorgen dat mensen echt geholpen worden en niet alleen maar medische behandelingen krijgen. De reintegratie wordt op deze manier bevorderd door een breder scala aan interventies en maatregelen in te zetten. Dit kan leiden tot een meer duurzame en effectieve aanpak van gezondheidsproblemen op de werkvloer.

Rol van de bedrijfarts bij demedicalisering

De rol van de bedrijfsarts bij demedicalisering is vaak gericht op het bieden van advies en ondersteuning aan zowel de werkgever als de werknemer. In plaats van zich alleen te richten op medische aspecten, helpt de bedrijfsarts bij het vinden van de diepere oorzaken van verzuim, zoals stress op het werk, conflicten of andere niet-medische factoren. De bedrijfsarts kijkt breder dan alleen naar medische zaken en helpt bij het vinden van oplossingen die verder gaan dan alleen medische behandelingen. Dit draagt bij aan het verbeteren en het aanpakken van verzuim.

Verzuim demedicaliseren

Doordat 80% van het verzuim niet puur medisch is maar een privé of werk gerelateerd component kent, benadert bv Nederland verzuim demedicaliserend. Wij koppelen verzuim dus los van ziekte. Uiteraard met aandacht voor de daadwerkelijke oorzaak. Hiermee gaan leidinggevenden en werknemers met elkaar aan de slag, ondersteund door HR en de arbodienst. In de meest gevallen is hier geen rol voor de bedrijfsarts weggelegd, uitzonderingen daargelaten. Hoe zorg je er dan voor dat je – in het geval van bijvoorbeeld werkdrukproblematiek of een conflictsituatie – het demedicaliserende pad blijft bewandelen?

Onze zes tips:

  1. Een inkoppertje en niet zo makkelijk in deze krappe markt, maar werk samen met moderne en betrokken bedrijfsartsen die hetzelfde naar de wereld kijken.
  2. Draag zorg voor een uitgebreide briefing aan je bedrijfsarts voorafgaand aan het consult. Je hebt de ruimte context te schetsen en om vragen te stellen. Maak hier gebruik van!
  3. Controleer vervolgens of je ook daadwerkelijk antwoord hebt ontvangen op je vragen en ga hiermee aan de slag.
  4. Bespreek als werkgever de uitkomsten en de opvolging op het advies met je werknemer en stel altijd een Plan van Aanpak op.
  5. Maak afspraken over de frequentie van de consulten. “Standaard” iedere zes weken op consult is geen Wvp vereiste. Laat het maatwerk zijn zonder aan het medische oordeel van de bedrijfsarts te tornen. Met andere woorden: blijf als leidinggevende samen met je werknemer in the lead!
  6. En is de kans daar: draai het eens om. Waarom de opbouw voor herstel door de bedrijfsarts laten bepalen. Wellicht kom je zelf al met passende ideeën samen met jouw werknemer. Maak het je bedrijfsarts makkelijk en leg het plan ter beoordeling neer!

Uitdagingen en overwegingen

Een van de belangrijkste uitdagingen is het identificeren en begrijpen van de echte oorzaken achter het verzuim. Soms kunnen deze dieperliggende problemen niet direct zichtbaar zijn en vereisen ze een grondige analyse en open communicatie met de werknemers. Daarnaast is het belangrijk om een cultuur te creëren waarin openheid en vertrouwen aangemoedigd wordt, zodat werknemers zich vrij voelen om hun zorgen te delen en hulp te zoeken wanneer dat nodig is. Verder moeten actief gewerkt worden aan het verminderen van stress op de werkplek, zoals hoge werkdruk en conflicten. Door deze uitdagingen aan te pakken en de juiste overwegingen te maken, kunnen organisaties een demedicaliserende aanpak van verzuim succesvol implementeren en een gezonde werkomgeving bevorderen.

Meer weten over demedicaliseren en de rol van bedrijfartsen? Neem contact met ons op via onderstaand formulier!

Contactformulier

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Deze informatie helpt ons om onze dienstverlening beter af te stemmen op de omvang van jouw organisatie.
* geeft vereiste velden aan.
Demedicaliseren rol bedrijfsarts

Blog berichten

BRAVO-factoren-ttif-en-arbo

Wat zijn de BRAVO-factoren? 

BRAVO-factoren, het staat voor Bewegen, Roken, Alcohol, Voeding en Ontspanning.…
Do's en don'ts bij ziekmelding header

Do’s en don’ts bij ziektemelding voor werkgever 

Het is natuurlijk altijd vervelend als een werknemer zich ziek…
Het belang van PMO

Het belang van Periodiek Medisch Onderzoek

Een Periodiek Medisch Onderzoek (PMO) is een geneeskundig onderzoek bij…