Werkplezier: hét antwoord op verzuim en verloop

Hoe zorg je ervoor dat het verzuimpercentage binnen jouw organisatie laag is en blijft? Hoe trek je de juiste professionals aan voor openstaande vacatures en misschien nog wel belangrijker: hoe behoud je goed personeel? Maak werk van werkplezier!

Werkplezier vergroten leidt tot minder verzuim en minder vacatures

Nu horen wij je denken “ik ben al zo druk met invullen van openstaande vacatures, het onboarden van nieuwe collega’s en dan heb ik ook nog een bijna dagtaak aan verzuimende medewerkers. Maar wat als je er aan de voorkant voor zorgt dat medewerkers helemaal niet weg willen en het gras bij de buren helemaal niet groener is? Dan hou jij je goede mensen vast, heb je minder verzuim, minder vacatures in te vullen en ervaren jouw medewerkers meer werkgeluk!

Een gezonde balans tussen werk- en privé

Wie plezier beleeft aan zijn werk, zit beter in zijn vel én straalt dit ook uit. En geef nou toe, wanneer jouw collega’s zichtbaar lekker in de wedstrijd zitten, dan werkt dit toch aanstekelijk? Werken draait al lang niet meer alleen om geld verdienen. Het gaat om zingeving, (werk)geluk, plezier, ontwikkeling en in een goede balans met je privéleven.

Tips om het werkplezier te vergroten

Klinkt dat goed? Dan helpen wij jou hieronder op weg met 5 tips waarop jij het werkplezier in jouw organisatie kunt vergroten:

Tip 1: Balans energiegevers en -vreters

Geef medewerkers ruimte om te zoeken naar een passende balans tussen energiegevers en energievreters. Soms voelt het alsof energie “weglekt” tijdens het werken. Dit kan zijn door een gebrek aan uitdaging, werken op een rumoerige plek of een verstoorde balans tussen werk en privé. Door hierover in gesprek te gaan nodig je medewerkers uit om te bepalen wat zij belangrijk vinden aan de invullingen van werken. Je zult zien dat mensen met een juiste balans veel beter in staat zijn gepassioneerd en bevlogen te werken.

Tip 2: Fijne werkomgeving

Zorg voor een prettige werkomgeving met ruimte voor sociale interactie. Wie full-time werkt, ziet collega’s nou eenmaal vaker dan de meeste familieleden. Het is dan ook van wezenlijk belang om een goede relatie te hebben met je collega’s. Daarnaast zorgen collega’s voor inspiratie, dragen zij bij aan de werksfeer en een gevoel van saamhorigheid. Het is belangrijk om medewerkers te stimuleren elkaar op te zoeken. Natuurlijk om samen te werken, maar vergeet ook niet met elkaar te lachen! Stimuleer het geven van complimenten en laat waardering blijken! Zorg ook voor een gezond en veilig werkklimaat.

Tip 3: Motiveer ontwikkeling

Motiveer je medewerkers om te blijven ontwikkelen. Laat leidinggevenden het gesprek aangaan met medewerkers om de ontwikkelbehoefte in kaart te brengen, leerdoelen te formuleren en laat hen gezamenlijk de route uitstippelen om die doelen te behalen. Door medewerkers te stimuleren zichzelf te blijven ontwikkelen, voorkom je een gebrek aan uitdaging en zorg je ervoor dat kennis en vaardigheden actueel blijven. Het werk blijft interessant en hier draag jij als werkgever je steentje aan bij.

Tip 4: Regie over eigen loopbaan

Maak medewerkers regisseur van de eigen loopbaan! Haalt iemand minder plezier uit het werk dan hij of zij zou willen? Leg de bal bij de medewerker! Probeer geen invulling aan werkplezier te geven voor een ander vanuit jouw eigen perspectief. Wat jij als heel plezierig ervaart – denk aan een potje tafelvoetbal terwijl collega’s enthousiast staan aan te moedigen – kan voor een collega een ware verschikking zijn! Soms is slechts een kleine aanpassing nodig om het werkplezier te vergroten, maak het bespreekbaar en in veel gevallen kan je vrij eenvoudig het werk beter laten aansluiten op de behoefte van de medewerker.

Tip 5: Vier successen

Erkende prestaties bevorderen ieders werkgeluk! Bij veel organisaties worden gezamenlijke en grote successen dan ook groots gevierd en gedeeld. Persoonlijke successen blijven nog wel eens achter. Terwijl juist deze prestaties zorgen voor zingeving en werkplezier bij jouw medewerkers. Het is de kers op de taart en een gigantische energiegever! Stimuleer leidinggevenden en medewerkers om persoonlijke successen te delen en te vieren. Wanneer inspanning wordt beloond met mooie resultaten versterkt dit de eigenwaarde en wat dacht je van de impact op het werkgeluk? Precies. Het gras is eigenlijk best groen!

Werkplezier vergroten met ttif & arbo

Werkplezier vergroten in jouw organisatie? Ttif & arbo is al meer dan 50 jaar expert op het gebied van arbodienstverlening. Benieuwd wat wij – als gecertificeerde arbodienst – voor je kunnen betekenen? Neem gerust contact met ons op voor vragen of om kennis te maken. We bellen je zo snel mogelijk terug voor een eerste kennismaking.

Contactformulier

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Deze informatie helpt ons om onze dienstverlening beter af te stemmen op de omvang van jouw organisatie.
* geeft vereiste velden aan.

Om het werkplezier te vergroten, is het belangrijk om een balans te vinden tussen energiegevers en energievreters binnen het werk. Stimuleer open gesprekken over wat medewerkers belangrijk vinden in hun werk en onderzoek mogelijkheden voor aanpassingen. Daarnaast is een prettige werkomgeving met ruimte voor sociale interactie cruciaal. Motiveer medewerkers om zich te blijven ontwikkelen door ontwikkelbehoefte en leerdoelen te bespreken en ondersteun hen in het regisseur zijn van hun eigen loopbaan. 

Sociale interactie draagt bij aan een goede werksfeer, inspiratie, en een gevoel van saamhorigheid, wat essentieel is voor het werkplezier. Collega’s kunnen elkaar motiveren, steunen en samen successen vieren. Het stimuleren van sociale interactie, zoals samenwerken en elkaar complimenten geven, verhoogt niet alleen de tevredenheid maar ook de productiviteit. 

werkplezier verzuim 1

Blog berichten

BRAVO-factoren-ttif-en-arbo

Wat zijn de BRAVO-factoren? 

BRAVO-factoren, het staat voor Bewegen, Roken, Alcohol, Voeding en Ontspanning.…
Do's en don'ts bij ziekmelding header

Do’s en don’ts bij ziektemelding voor werkgever 

Het is natuurlijk altijd vervelend als een werknemer zich ziek…
Het belang van PMO

Het belang van Periodiek Medisch Onderzoek

Een Periodiek Medisch Onderzoek (PMO) is een geneeskundig onderzoek bij…