Hoge brandstofprijzen en ziekteverzuim. Werkgevers opgelet!

De gestegen benzineprijzen en ziekteverzuim lijken op het eerste oog geen verband met elkaar te hebben. Toch is er wel degelijk een dreigend effect op het ziekteverzuim binnen jouw organisatie door de stijgende brandstofprijzen. Want, wat nu als de financiële impact voor een werknemer dusdanig groot is dat hij of zij niet langer met de auto naar werk kan?

Maak de financiële impact bespreekbaar

In de ideale wereld maakt een werknemer dit natuurlijk bespreekbaar met zijn leidinggevende en worden goede afspraken gemaakt. Toch is het aannemelijk dat dit niet in alle gevallen gebeurt omdat sommige werknemers mogelijk een drempel ervaren dit onderwerp bespreekbaar te maken. Net als bij andere uitdagingen waar je personeel mee rond kan lopen zoals: kinderopvang, mantelzorg of werkdruk. Wat doet een werknemer is zo’n geval? Een mogelijke uitweg en korte termijn oplossing is dat de werknemer zich ziek meldt in de hoop dat de prijzen op termijn zakken.

Werkkostenregeling herzien en nog meer alternatieven

Dit kun je voorkomen! Maak het als werkgever proactief bespreekbaar en reik daar waar wenselijk alternatieven aan. Waar kun jij aan denken:

  • Je werkkostenregeling herzien indien mogelijk
  • Beleid maken op carpoolen
  • Hybride werken inregelen (voor zover je dit nog niet hebt gedaan)
  • Abonnementen op deelauto’s en/of elektrische scooters aanbieden
  • Gebruik van openbaar vervoer stimuleren
  • Voor de wat grotere ondernemingen: centrale ophaalplekken met door jou als werkgever verzorgd vervoer

Goed werkgeverschap

Wij blijven helaas voorlopig nog wel even last houden van de hoge brandstofprijzen. Daarom adviseren wij jou om vanuit goed werkgeverschap alvast na te denken welke alternatieven jij aan jouw medewerkers kunt aanbieden. Daarmee beperk je de onrust op de werkvloer en kun je voorkomen dat werknemers zich om die reden ziek melden. En meldt jouw werknemer zich toch ziek terwijl jouw onderbuikgevoel zegt dat het niet gaat om ziekte, maar te maken heeft met dit onderwerp? Demedicaliseer! Hoe je dat doet? Lees onze blog over de ziekmelding na een arbeidsconflict voor de do’s en dont’s.

hoge brandstofprijzen en ziekteverzuim

Blog berichten

BRAVO-factoren-ttif-en-arbo

Wat zijn de BRAVO-factoren? 

BRAVO-factoren, het staat voor Bewegen, Roken, Alcohol, Voeding en Ontspanning.…
Do's en don'ts bij ziekmelding header

Do’s en don’ts bij ziektemelding voor werkgever 

Het is natuurlijk altijd vervelend als een werknemer zich ziek…
Het belang van PMO

Het belang van Periodiek Medisch Onderzoek

Een Periodiek Medisch Onderzoek (PMO) is een geneeskundig onderzoek bij…