Hoge brandstofprijzen en ziekteverzuim. Werkgevers opgelet!

De gestegen benzineprijzen en ziekteverzuim lijken op het eerste oog geen verband met elkaar te hebben. Toch is er wel degelijk een dreigend effect op het ziekteverzuim binnen jouw organisatie door de stijgende brandstofprijzen. Want, wat nu als de financiële impact voor een werknemer dusdanig groot is dat hij of zij niet langer met de auto naar werk kan?

De impact van stijgende brandstofprijzen op werknemers

Stijgende brandstofprijzen hebben een directe invloed op het dagelijks leven van werknemers. De kosten van woon-werkverkeer en zakelijke reizen kunnen aanzienlijk toenemen, wat financiële druk en stress veroorzaakt. Werknemers kunnen zich gedwongen voelen om alternatieve, mogelijk minder kostenefficiënte vervoersmiddelen te gebruiken, of zelfs te overwegen om dichter bij hun werk te gaan wonen. Dit kan leiden tot een verstoring van hun dagelijkse routine en kan zelfs invloed hebben op hun welzijn en productiviteit op het werk.

Brandstofkosten en de gezondheid van werknemers: een verband?

De stijgende kosten van brandstof kunnen ook indirecte gevolgen hebben voor de gezondheid van werknemers. Financiële stress kan leiden tot een verhoogd risico op mentale gezondheidsproblemen, zoals angst en depressie. Bovendien kan het zoeken naar goedkopere alternatieven voor woon-werkverkeer leiden tot langere reistijden, waardoor werknemers meer tijd onderweg doorbrengen en minder tijd overhouden voor rust, ontspanning en lichaamsbeweging. Dit alles kan uiteindelijk leiden tot een verhoogd risico op burn-out en andere stressgerelateerde aandoeningen.

Maak de financiële impact bespreekbaar

In de ideale wereld maakt een werknemer dit natuurlijk bespreekbaar met zijn leidinggevende en worden goede afspraken gemaakt. Toch is het aannemelijk dat dit niet in alle gevallen gebeurt omdat sommige werknemers mogelijk een drempel ervaren dit onderwerp bespreekbaar te maken. Net als bij andere uitdagingen waar je personeel mee rond kan lopen zoals: kinderopvang, mantelzorg of werkdruk. Wat doet een werknemer is zo’n geval? Een mogelijke uitweg en korte termijn oplossing is dat de werknemer zich ziek meldt in de hoop dat de prijzen op termijn zakken.

Werkgeversinitiatieven en tips

Dit kun je voorkomen! Maak het als werkgever proactief bespreekbaar en reik daar waar wenselijk alternatieven aan. Waar kun jij aan denken:

  • Beleid maken op carpoolen
  • Hybride werken inregelen (voor zover je dit nog niet hebt gedaan)
  • Abonnementen op deelauto’s en/of elektrische scooters aanbieden
  • Gebruik van openbaar vervoer stimuleren
  • Voor de wat grotere ondernemingen: centrale ophaalplekken met door jou als werkgever verzorgd vervoer

Werkkostenregeling herzien

Het herzien van de werkkostenregeling kan een effectieve oplossing zijn om verzuim als gevolg van hoge brandstofprijzen te voorkomen. Met de Werkkostenregeling kunnen werkgevers tot een bepaald percentage van de totale loonsom onbelast vergoedingen en verstrekkingen aan hun werknemers geven. Door deze regeling te herzien en mogelijkheden te zoeken om mobiliteitskosten hierin op te nemen, kunnen werkgevers hun werknemers tegemoetkomen en tegelijkertijd het ziekteverzuim verminderen. Dit kan bijvoorbeeld inhouden dat werkgevers de kosten van woon-werkverkeer, zoals reiskosten, openbaar vervoerabonnementen of brandstofkosten, opnemen als onbelaste vergoedingen binnen de werkkostenregeling. Zo kunnen werknemers gestimuleerd worden om naar het werk te blijven komen, zelfs bij stijgende brandstofprijzen.

Goed werkgeverschap

Wij blijven helaas voorlopig nog wel even last houden van de hoge brandstofprijzen. Daarom adviseren wij jou om vanuit goed werkgeverschap alvast na te denken welke alternatieven jij aan jouw medewerkers kunt aanbieden. Daarmee beperk je de onrust op de werkvloer en kun je voorkomen dat werknemers zich om die reden ziek melden. En meldt jouw werknemer zich toch ziek terwijl jouw onderbuikgevoel zegt dat het niet gaat om ziekte, maar te maken heeft met dit onderwerp? Demedicaliseer! Hoe je dat doet? Lees onze blog over de ziekmelding na een arbeidsconflict voor de do’s en dont’s. Heb je een vraag of wil je meer weten over hoe je hoge brandstofprijzen en ziekteverzuim het best aan kunt pakken? Vul dan onderstaand contactformulier in.

Contactformulier

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Deze informatie helpt ons om onze dienstverlening beter af te stemmen op de omvang van jouw organisatie.
* geeft vereiste velden aan.
hoge brandstofprijzen en ziekteverzuim

Blog berichten

BRAVO-factoren-ttif-en-arbo

Wat zijn de BRAVO-factoren? 

BRAVO-factoren, het staat voor Bewegen, Roken, Alcohol, Voeding en Ontspanning.…
Do's en don'ts bij ziekmelding header

Do’s en don’ts bij ziektemelding voor werkgever 

Het is natuurlijk altijd vervelend als een werknemer zich ziek…
Het belang van PMO

Het belang van Periodiek Medisch Onderzoek

Een Periodiek Medisch Onderzoek (PMO) is een geneeskundig onderzoek bij…