Moderne arbodienstverlening: bestaat dat? Nou en of!

Arbodienstverlening heeft in B.V. Nederland een enorme ontwikkeling doorgemaakt de afgelopen jaren. Van bezig zijn met ziekte en verzuim naar focus op preventie en casemanagement. Wij roepen het al het jaren, maar herhalen het nog maar eens: 80% van het verzuim is niet (puur) medisch. Het verzuim halen wij dan ook zo veel mogelijk uit de medische hoek. Wij richten ons op de daadwerkelijke oorzaak en die is veelal werk en/of privé gerelateerd.

Casemanagement wat houdt dat in?

Terugkomend op casemanagement. In de huidige markt is dit het meest gehanteerde vertrekpunt. Maar wat zijn er veel variaties. Wel of niet onder toezicht en verantwoordelijkheid van de bedrijfsarts – oftewel taakdelegatie -? Volledig ontzorgen of op afroep? En alle andere mogelijkheden die tussen deze uitersten liggen.

Een casemanager belt toch alleen met medewerkers?

De vraag die je steeds vaker, maar nog te weinig hoort is: voor wie is de casemanager er? Is de service gericht op de leidinggevende of medewerker of misschien wel allebei?

Leidinggevende en medewerker zijn samen verantwoordelijk voor verzuim

Bij ttif & arbo geloven wij erin dat in de ideale wereld leidinggevenden en medewerkers het samen “doen”. En dus samen verantwoordelijk zijn voor verzuim. Het is van belang dat leidinggevenden weten hoe ze hun rol daarin moeten oppakken en dat medewerkers zich verantwoordelijk voelen voor hun verzuim(gedrag).

Leiderschapsontwikkeling, inzetbaarheid en preventie

Wat als je verzuim op orde is? Blijft casemanagement dan bestaan uit het bellen van medewerkers om re-integratie te bevorderen? Wat ons betreft verleggen we dan de focus naar de leidinggevenden en bestaat casemanagement primair uit on the job coaching van deze essentiële “spelers” in het verzuim. Natuurlijk houd je contact met medewerkers en is iedere casus anders, maar wij verplaatsen het zwaartepunt op den duur naar het management. Ook met HR maak je zo een mooie transitie door: van gezamenlijk cases en trends bespreken naar leiderschapsontwikkeling, inzetbaarheid en preventie.

Dat is wat ons betreft moderne arbodienstverlening. Hoe wij dat doen? Neem contact met ons op voor een kennismakingsgesprek.

Moderne arbodienstverlening

Blog berichten

verschil-arboarts-bedrijfsarts

Dit is het verschil tussen een arboarts en bedrijfsarts!

Arboarts en bedrijfsarts, twee termen die nogal eens door elkaar…
verzuimprotocol-blog

Verzuimprotocol (laten) maken: handige tips voor werkgevers

Een verzuimprotocol bevat afspraken en richtlijnen tussen werkgever en werknemer…
hoe zorg je voor betrokken medewerkers

Hoe zorg je voor betrokken medewerkers? 

Betrokken medewerkers zijn vaak productiever, hebben minder stress en zijn…