Thuiswerken; waar de één best kan genieten van de vroege start aan de keukentafel en een flink stuk hardlopen in de pauze, is het voor de ander een absolute nachtmerrie. Schreeuwende kinderen op de achtergrond, de wasmachine die klinkt alsof hij elk moment kan opstijgen of simpelweg het gemis van collega’s om je heen.
We zien vaak dat een grote verandering zoals een nieuwe baan, gezinsuitbreiding of zelfs een wereldwijde pandemie, een goede voedingsbodem is voor gedragsverandering.
Al een aantal weken na de Covid-19 uitbraak werd duidelijk dat een gezonde leefstijl zorgt voor een goede weerstand, cruciaal in de strijd tegen het virus. Elke dag een half uurtje wandelen doet wonderen voor je fysieke en mentale gesteldheid. Vandaag de dag is het een vertrouwd gezicht op straat, mensen die alleen wandelen. Waar de één dit moment gebruikt om zijn hoofd leeg te maken, is de ander druk in de weer met een klant of collega aan de telefoon. De Walk en Talk wordt massaal ingezet om voldoende beweging te krijgen tijdens een werkdag.
Of wat te denken van het flexibel indelen van je werktijden? Een uurtje eerder je bed uit zodat je alvast die presentatie kunt gaan maken. Om vervolgens om een uur of 16.00 je laptop dicht te klappen, zodat je eindelijk eens de tuin winterklaar kunt maken.
Veel mensen hebben geproefd aan de flexibiliteit, hogere mate van zelfredzaamheid en verantwoordelijkheid die thuiswerken vaak met zich meebrengt. Bij deze groep mensen heeft Covid-19 ook geleid tot een aantal positieve ervaringen en veranderingen. Maar kan je deze positieve gedragsverandering in stand houden op het moment dat je s ’ochtends vroeg weer gehaast in de auto stapt om de hele dag op kantoor te werken?
Voor sommigen zal dit enige aanpassingen vragen en bijvoorbeeld resulteren in een hybride constructie waarbij thuiswerken naast kantoordagen blijft bestaan. Anderen zullen weer hele dagen op kantoor doorbrengen, niet meer hardlopen in de pauze en niet meer de rust en flexibiliteit ervaren zoals bij thuiswerken. Juist in die gevallen is het belangrijk om doelen te stellen en te blijven bewegen naar die stip aan de horizon. Gaat dit altijd zonder slag of stoot? Zeker niet.
Op individueel niveau kan het inschakelen van een coach uitkomst bieden. Een coach helpt concrete doelen te stellen, brengt mogelijke belemmeringen in kaart en zet verschillende tools in om de gestelde doelen te bereiken. In de praktijk hebben kandidaten 3 tot 5 sessies nodig om slechte patronen te doorbreken, positieve gedragsveranderingen te ontwikkelen en deze vast te houden.
Maar ook als werkgever is het belangrijk je voor te bereiden op de periode “na corona”. Hoe voorkom je uitval en zorg je ervoor dat de drempel om weer naar kantoor te gaan laag blijft? Hoe houd je werknemers inzetbaar, productief en vooral gemotiveerd? Belangrijk om hier nu al over na te denken met je arbodienst en een plan van aanpak op te stellen.